×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Niels Fredrik Dahl
Foto: Pressbild

Arkiverat evenemang:

Niels Fredrik Dahl (Norge)

I samtal med Ida Linde


Under Fontänen


Möt en av Norges främsta författare, Niels Fredrik Dahl i samtal med Ida Linde. Dahl har tidigare skrivit såväl dramatik som poesi, och debuterade som prosaist med den prisbelönta romanen På väg till en vän. Hans senaste bok var den historiska romanen Herre, om vänskaps- och kärleksband i det tidiga 1800-talets författarkretsar i Oslo. 2019 är han aktuell med romanen Mor om natten.

Ida Lindes är författare. Hennes senaste roman var den kritikerhyllade Norrut åker man för att dö (2014), för vilken hon tilldelades både Norrlands litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris.

Om Mor om natten

Det var självklart för mig att det var fars historia jag skulle skriva. Den äventyrliga och kalla uppväxten. Men så blev det inte. Den historia jag trodde var min visade sig inte vara det. Den historia jag inte ville ha, visade sig vara min.

Flera år efter att modern har dött öppnar författaren hennes dagbok, som hon kallade nattboken, och som han fått flera år före hennes bortgång men inte öppnat. Hon hade sagt att han kunde göra vad han ville med den, läsa den eller inte läsa den. Hon skrev den när han var en liten pojke. Han tog emot den utan att egentligen vilja ha den. Han hade långt tidigare stängt henne ute från sitt liv.

Niels Fredrik Dahls nya roman Mor om natten, som har mötts av ett översvallande mottagande i Norge, är en mångskiktad historia. Den är ett kvinnoporträtt och ett självporträtt, en berättelse om en barndom och ett äkten­skap, en djupt personlig roman om att leva nära tillsam­mans med en annan människa, utan att egentligen känna varandra. Niels Fredrik Dahl skriver om depression, om arv och ensamhet, om missbruk, beroende och självstän­dighet, om kärlek som går i bitar och som blir hel igen.Samtalet görs i samarbete med Natur & Kultur. Mor om natten är översatt av Stephen Farran-Lee.

Information

Scen

Under Fontänen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

29 januari 2019

Pris

  • Ordinarie:110 kr
  • Stud. från 26 år:90 kr
  • Pensionär:90 kr
  • Ung under 26 år:90 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen, Under Fontänen

Just nu inga föreställningar inlagda