×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Internet är trasigt
Foto: Sofia Runarsdotter/Filip van Roe

Arkiverat evenemang:

Om internet är trasigt – vad händer då med demokratin?


Hörsalen


I den prisbelönta boken Ingenting är sant och allting är möjligt beskriver Peter Pomerantsev, journalist och Rysslandsexpert, mekanismerna bakom den nya tidens propaganda. Pomerantsev är intervjuad av journalisterna Martin Gelin och Karin Pettersson i Augustprisnominerade boken Internet är trasigt (Natur & Kultur). ”Politiken, också i väst, har blivit en slags mörk karneval”, säger Peter Pomerantsev. ”Slutet på kalla kriget och finanskrisen blev ett slags befrielsens ögonblick: fuck the facts.”

Internet och sociala medier har skapat en helt ny infrastruktur för information, som riskerar att undergräva snarare än att stärka demokratin. Det senaste decenniet har demokratin försvagats i 133 länder, enligt Freedom House. I länder som Ryssland, Kina, Turkiet, Filippinerna men också USA använder auktoritära ledare sociala medier för förtryck och övervakning. Den nya tidens censur fungerar inte som den gamla. Idag är målet för antidemokratiska rörelser att undergräva tron på sanning och kunskap, snarare än att etablera sina egna fakta. Vad som är sant blir ett flytande begrepp.

Forum/Debatt bjuder in till ett samtal med Martin Gelin, Karin Pettersson och Peter Pomerantsev om sociala medier, propaganda och förutsättningarna för demokrati i en tid av teknisk och politisk omvälvning. Varmt välkomna!

Samtalet arrangeras i samarbete med Natur & Kultur.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

2:00 h, ingen paus

Premiär

30 oktober 2018

Pris

  • Ordinarie:60 kr
  • Pensionär:40 kr
  • Ung under 26 år:40 kr
  • Studerande:40 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Forum/Debatt

Just nu inga föreställningar inlagda