×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Riot Days omslag
Foto: Hurula

Arkiverat evenemang:

Free Speech Festival: 14 november


onsdag 14 november 2018
Foajé 3, Hörsalen • Fri Entré


17:30 – 18:45 (Hörsalen)  Maria ”Masja” Aljochina om Pussy Riot
Maria ”Masja” Aljochina är politisk aktivist, konstnär och medlem i Pussy Riot-kollektivet. År 2012 framförde gruppen sitt performanceverk “Punkbön” inne i Frälsarkatedralen i Moskva. Aljochina dömdes efteråt till två års fängelse och skickades till ett av världens strängaste fängelser, en straffkoloni i Uralbergen. Som politisk fånge kämpade hon för att förbättra villkoren för sina medfångar och efter fängelsetiden har hon fortsatt med sitt arbete som aktivist och konstnär. Hon är medgrundare till det ryska medieföretaget MediaZona och skådespelare i Belarus Free Theatre. Hon har prisats med Lennon Ono Grant for Peace och hon har också tilldelats Hannah Arendt-priset. Hon utkommer nu med boken Riot Days på svenska, där hon berättar om tiden med Pussy Riot och fängelsevistelsen. Maria Aljochina samtalar med Maria Georgieva, SvD:s korrespondent i Moskva. Samtalet hålls på engelska. 

Se samtalet live här kl. 17.30:

 

17:30 - 18:30 (Foajé 3) Tunisien, våren och demokratin
Den arabiska våren började i Tunisien och här kom den historiskt starka fackföreningsrörelsen att spela en stor roll för hur upproret utvecklade sig. Här störtades diktatorn och till skillnad från t.ex. Egypten så har man hållit fria val och såväl sekulära partier som islamister har respekterat och upprätthållit de demokratiska spelreglerna. Den tunisiska författaren och akademikern Hela Yousfi, som i år kommit med boken Trade Unions and Arab Revolutions: The Tunisian Case of UGTT samtalar med Cherine Hussein, associerad forskare vid Utrikespolitiska institutet, om den tunisiska fackföreningsrörelsen, dess betydelse för den arabiska våren och kampen för social rättvisa i dagens Tunisien.

19:00 – 20:15 (Studion) Fritt ord framåt
Vad innebär egentligen yttrandefriheten och hur kommer vi att se på den framöver? Begreppet har funnits länge men förutsättningarna förändras och orden laddas med nya betydelser. Media har spelat en central roll i att värna det fria ordet, granska makten och bära fram visselblåsares vittnesmål utan att röja sin källa. Men vad händer med det fria ordet när mediernas ekosystem förändras, kanske löser upp sig och antar nya former? I detta samtal resonerar Torbjörn Elensky, författare, Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, Stockholms universitet och Sofia Wadensjö Karén, vd Utbildningsradion och ordförande i samarbetsorganisationen Utgivarna om vad vi har att vänta. Moderator: Lisa Bjurwald journalist och författare, chefredaktör Författaren. Samtalet är på svenska. 

19:00 – 21:00 (Hörsalen) Film & samtal: Speed sisters
Denna dokumentär tar oss till Palestina, och följer det första kvinnliga racinglaget på Västbanken. Det här är dels ett porträtt av en spretig, explosiv grupp kvinnor med stor passion för racing, självständighet och frihet. Dels ett djupt och insiktsfullt porträtt av livet  och realiteten i skuggan av Israels ockupation i Palestina. Efter visningen av filmen samtalar Lucia Ardovini, forskare på Utrikespolitiska Institutets mellanösternprogram och Sahar Mousa, palestinsk poet och redaktör från Gaza, fristadsförfattare i Stockholm. Samtalsledare Cherine Hussein, associerad forskare vid Utrikespolitiska institutet. Samtalet hålls på engelska. 

 

21:00 – 21:30 (Studion) Konsert: Från Mosul till Umeå – Basim Jamal
Basim Jamal, musiker, musiklärare, skribent och bokhandlare från Mosul startade sin musikaliska bana i ett ungdomscenter i Mosul 1978. Hans huvudinstrument är klarinett, men han har även arbetat som  lärare i flera olika blåsinstrument, spelat i orkestrar och dirigerat. Under många år verkade han vid Fine Arts Institute i Mosul. Sedan mitten av 1990-talet drev Basim en bokhandel i Mosul, Al-Rihab Bookshop. Bokhandeln var en viktig mötesplats för många författare, musiker och andra kulturpersoner i Mosul. Bokhandeln blev därmed en unik kulturell mötesplats för möten och samtal om modern kultur och litterära frågor.
Från september, 2017 är Basim Jamal fristadsgäst i Umeå i samarbete med ICORN. Nu kommer han till Free Speech Festival för en konsertkväll där han framför sin musik på klarinett och berättar sin historia. Språk: arabiska tolkat till engelska

21:45 – 22:30 (Studion) Konsert: Cris Gera 
Cris musik är en blandning av afro jazz, afro soul och afro pop men han har även producerat traditionell zimbabwisk musik och gospel. Han har varit i musikbranschen sedan mycket tidig ålder och slog igenom med singlarna ”Going Crazy” och ” Mangwanani sanibonani (Good Morning)”, som fick stor spridning internationellt och gav honom hans musikaliska erkännande. Hans musik har spelats mycket i både radio och tv i Zimbabwe. Han har gett ut tre fulla album och flera singlar, och även samarbetat och delat scener med flera artister ur den afrikanska musikeliten.
Idag befinner han sig i Piteå som fristadsmusiker och studerar musik på Framnäs Folkhögskola. Nu gästar han Kulturhuset för en spelning med band under Free Speech Festival. Medverkande: Cris Gera, sång och kalimba, William Nordlund, elgitarr, Johan Kalla, trummor, Elin Tannerdal, bas, Petter Andersson, keyboard. Språk: engelska