×
En del av Stockholms stad
Dans
Monolit Polygon. Premiär 7 november på Klarascenen. Kulturhuset Stadsteatern 2018
Foto: José Figueroa

Arkiverat evenemang:

Monolit Polygon

av Virpi Pahkinen


Klarascenen


I dansföreställningen Monolit Polygon skapar koreografen Virpi Pahkinen en sinnrik värld, där hon tillsammans med 25 dansare i ensemblen skapar visuella (o)möjligheter; fugor av kroppar som bitar i ett pussel. Kroppar som halkar in i varandra och fyller ut varandras tomrum.

Inspirationen till verket tar sats ur den holländska bildkonstnären och grafikern M.C. Eschers matematisk-organiska illusioner, kristallografiska speglingar och figurer av eviga band i obegränsade rum.

I Monolit Polygon spelar Pahkinen med perspektivens lagar och vrider på vedertagna begrepp om upp och ner, bak och fram. En sammansvetsad grupp kan andas i samma takt eller krackelera i individuella komponenter. Det finns spänning mellan ordning och kaos, frihet och ofrihet. Det finns växling mellan igenkännandet av flock och flod och den tappade pärlan i kedjan. 

Verket går från monolitisk täthet till polygona förbindelser, från triangel till apeirogon. En föreställning med såväl nykomponerad musik av Jonas Sjöblom som Chopins originalverk. 

Polygoner eller månghörningar är ett samlingsnamn för tvådimensionella geometriska figurer i form av slutna kurvor bestående av ett ändligt antal räta linjesegment i planet. 

PRESS

»Precisionen är knivskarp och kropparna tycks åstadkomma överjordiska formationer.« Sveriges Radio

»Med Monolit polygon för 26 dansare på Stockholms stadsteater har hon nu skapat en av sina bästa koreografier på länge.« Aftonbladet

»Kanske är Monolit Polygon på Kulturhuset Stadsteatern det största och vackraste dansverk som Virpi Pahkinen har skapat.« Expressen

»Monolit polygon är en fascinerande färd i ett unikt universum.« SvD

»Hennes utstrålning tar över allt, hon kan hypnotisera en hel salong genom att sakta röra sig sittandes ensam på golvet« DN

Om Virpi Pahkinen

Flerfaldigt prisbelönta koreografen Virpi Pahkinen har turnerat sina verk i Sverige och världen i över 45 länder. I sin dubbla koreograf- och dansarroll har hon uppträtt på festivaler och scener i bland annat Australien, Mexico, USA, Sydafrika och Libanon. 

Pahkinen har gjort beställningsverk för både kompanier och institutioner såsom Vietnams nationalbalett, North 59°, Skånes Dansteater och Ballet Poznanski. I maj 2017 hade verket Cantus Arcticus för 15 dansare urpremiär på Finlands nationalbalett i Helsingfors. Samma år i november uruppfördes Deep Time på Dansens Hus.

Pahkinen har belönats med den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina framstående insatser som dansare och koreograf. 2013 gavs hennes debutroman Ormbäraren ut på MBM förlag och samma år sommarpratade hon i Sveriges Radio P1. Lyssna här.

www.pahkinen.com 

Med stöd av Statens kulturråd, Stockholms läns landsting och Stockholms stad. Produktionen är ett samarbete mellan Virpi Pahkinen Dance Company, Balettakademien Stockholm och Kulturhuset Stadsteatern.

Filippa Fahlin, Thibault Monnier och studerande vid Balettakademien, i Monolit Polygon. Premiär 7 november på Klarascenen. Kulturhuset Stadsteatern 2018.
Pontus Sundset Granat och studerande vid Balettakademien, i Monolit Polygon. Premiär 7 november på Klarascenen. Kulturhuset Stadsteatern 2018.
Virpi Pahkinen, Thibault Monnier, Pontus Sundset Granat, Hui-Han Hu Gustavsson och Philip Sundset Granat, i Monolit Polygon. Premiär 7 november på Klarascenen. Kulturhuset Stadsteatern 2018.
Virpi Pahkinen, Thibault Monnier, Philip Sundset Granat och studerande vid Balettakademien, i Monolit Polygon. Premiär 7 november på Klarascenen. Kulturhuset Stadsteatern 2018.
Hui-Han Hu Gustavsson, i Monolit Polygon. Premiär 7 november på Klarascenen. Kulturhuset Stadsteatern 2018.

Information

Scen

Klarascenen

Speltid

1:00 h, ingen paus

Premiär

7 november 2018

Pris

  • Ordinarie:300 kr
  • Pensionär:270 kr
  • Scenpasset:270 kr
  • Stud. från 26 år:210 kr
  • Ung under 26 år:100 kr
  • Barn & Ung under 26 år:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Dans

Just nu inga föreställningar inlagda