×
En del av Stockholms stad
Skärholmen
Foto: Triart

Arkiverat evenemang:

När Marnie var där

Skärisbiografen ● Rekommenderas från 7 år


27 maj 2018 17:15
Skärisbiografen


Ett animerat mästerverk från Studio Ghibli!

Anna ska tillbringa sommaren på Hokkaido. Tanken är att den fuktiga luften ska lindra hennes astma. Hon fördriver tiden med att dagdrömma, övertygad om att hon står utanför den osynliga cirkeln som de flesta människor tillhör. Då träffar hon Marnie, en flicka som inte dömer utan låter henne vara precis som hon är. De två blir snabbt vänner, men det är något med Marnie som är annorlunda. Något som får Anna att börja undra vem hennes nyfunne vän egentligen är …

Om regissören
Hiromasa Yonebayashi (f. 1973) anställdes av Studio Ghibli 1996 för att arbeta som animatör på Prinsessan Mononoke (1997) och Mina grannar Yamadas (1999). Han var huvudanimatör på Spirited Away, Det levande slottet,  Ponyo på klippan vid havet, Uppe på vallmokullen och Det blåser upp en vind. Hiromasa Yonebayashi ligger även bakom en rad kortfilmer gjorda speciellt för Ghibli-museet i Mitaka. Han regidebuterade 2010 med Lånaren Arrietty och har nu återvänt till registolen för När Marnie var där som är den första filmen från Studio Ghibli där varken Hayao Miyazaki eller Isao Takahata har varit inblandade i produktionen.

Om författaren
Joan G. Robinson
 (1910 – 1988) arbetade som illustratör innan hon började skriva barnböcker. Hon skrev ett 30-tal böcker, men är mest känd för Mary-Mary, When Marnie Was There och Teddy Björnsson-serien.

Press

Japanska Studio Ghibli fortsätter göra mästerliga tecknade filmer. Här om Anna som träffar Marnie, och filmen rör sig i gränserna mellan verklighet och dröm, nutid och minnen. Vem är Marnie? Här finns både glädje och sorg, lust och saknad.
- Sveriges radio

Den lätt existentiella tonen, de förhållandevis få spänningsscenerna och den melankoliska stämningsbilden kräver ett tålamod och en nyfikenhet på de abstrakta livsfrågorna, som kommer med en lite högre ålder.
- Svt

Det är också en film som får oss att reflektera över nuet och över det som var. Ingen som helst rädsla för allvar, men här finns också milt humoristiska scener och ett upplyftande slut.
- Göteborgsposten

Det är en stillsamt suddig känsla av ovisshet som tilltalar mig, och den utgör även en fin kontrast mot det sinnligare landskapet. Sällan har tecknade bilder känts så påtagligt närvarande att man nästan kan känna doften av fuktigt hav och varm vind.
- Expressen

När Marnie var där är så oerhört vackert animerat och ljudsatt att storyn nästan blir sekundär, men när man lämnat salongen lever Annas historia kvar.
- Nöjesguiden

Om filmen:

Ålder: Rekommenderas från 7 år. Med vuxet sällskap är filmen barntillåten.

Språk: Svenska med svensk text
Originaltitel: Omoide no Mani
Genre: Drama, animé
Land: Japan
Inspelningsår: 2015
Regi: Hiromasa Yonebayashi

Information

Scen

Skärisbiografen

Speltid

1:43 h, ingen paus

Premiär

20 maj 2018

Pris

  • Ordinarie:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Skärholmen, Barn, Ung

2018-05-27
söndag
17:15
134 Platser kvar
BOKA / KÖP