Juan de Marcos

Juan de Marcos Afro-Cuban All Stars

28 januari 2018 20:00
Studion

Afro-Cuban All Stars består av tretton av Kubas hetaste musiker, verksamma i ledande band som Orquesta Tropicana, Los Van Van och Sierra Maestra, samlade av bandledare Juan de Marcos González – mannen bakom Buena Vista Social Club.

Juan de Marcos Gonzalez är mannen bakom Buenavista Social Club. Han har länge  vördats i Latinamerika och Europa som grundande medlem av Kubas stora son-revival band Sierra Maestra, men uppmärksammades främst i USA som skapare, grundare och musikalisk ledare för Buena Vista Social Club. Det var de Marcos som satte ihop Ibrahim Ferrer, Pio Leiva, Manuel Licea "Puntillita", Omara Portuondo, Ruben Gonzalez och resten av medlemmarna  till World Circuit efter att han och Nick Gold bestämde sig för att producera ett par album i Havana som en hyllning till den gyllene perioden inom kubansk populärmusik.

Men Marcos är lika intresserad av att lyfta fram Kubas briljanta unga musiker som att belysa Kubas seniora talanger. Afro-Cuban All Stars har inte bara en generationsöverskridande ensemble, gruppen spelar både klassiska kubanska stilar som son och danzón och samtida dansrytmer som timba.

– Vad jag försöker att göra är att bygga en bro mellan nutida och traditionella kubansk musik  säger Marcos. Jag försöker blanda båda sakerna så att människor kan inse att kubansk musik inte är frusen i tid, att den har utvecklats hela tiden!

18-årsgräns
Endast ståplats