×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Yuri Herrara, Internationell författarscen, 11 maj i Hörsalen. Kulturhuset Stadsteatern 2017
Foto: Jaume Llahona

Arkiverat evenemang:

Yuri Herrera (Mexiko)

I samtal med Ika Johannesson (SVT)


Foajé 3


Yuri Herreras genombrott som författare kom 2009 med romanen Señales que precederán al fin del mundo (Tecken som föregår jordens undergång), hans första roman som översattes till engelska. Romanen blev väl mottagen av både recensenter och läsare, och belönades med flera priser, bland annat The Guardians Best Fiction och NBC News ten great latino books.

Yuri Herrera samtalar på engelska med kulturjournalisten Ika Johannesson.

Yuri Herrera föddes i Actopan, Mexiko, 1970. Han studerade statsvetenskap i El Paso och tog senare en doktorsexamen i litteratur vid Berkeleyuniversitetet i Kalifornien. För närvarande undervisar han vid Tulaneuniversitetet i New Orleans.

I Tecken som föregår jordens undergång utforskar Herrera de översättningar människor gör i sitt sinne och språk när de flyttar från ett land till ett annat – särskilt i de situationer där det inte finns en återvändo. I detta gränsland rör sig Makina, som har fått lära sig hur man som ung kvinna överlever i en tuff machokultur. I telefonväxeln i sin mexikanska hemby förmedlar hon inte bara samtal utan även meddelanden mellan olika grupper i den undre världen. En dag får hon uppdraget att ta sig över gränsen till USA. Dels för att överlämna ett brev till sin bror, dels för att leverera ett mystiskt litet paket inslaget i ett gyllene tygstycke. Resan innebär en mängd prövningar och utmaningar. För Makina blir det inte bara en färd från ett land till ett annat, utan även en inre resa som förändrar hennes liv. När hon slutligen möter sin bror inser hon att ingenting kan bli som det en gång var. Och att återvända hem ter sig alltmer omöjligt.

I vår har romanen La transmigración de los cuerpos (Kropparnas själavandring) i svensk översättning. 

»Hans knivskarpa personporträtt och nedtonade språk ger oss inblickar i oförglömliga människoöden … en sällsynt levandegörande gestaltning.»
 Jönköpings-Posten

»Herrera skriver skoningslöst uppriktigt om det extrema våldet i Mexikos gränstrakter … Både Tecken som föregår jordens undergång och Kropparnas själavandring har en inre samstämmighet i ton och tid. Trots allt våld finns här också ett visst mått av dråplig humor. Herrera anstränger sig för att förankra det våldsamma skeendet i ett korrekt socialt och historiskt sammanhang.»
 Östgöta Correspondenten

»Yuri Herrera beskriver en värld utan nåd, ett universum utan moral eller ett samhälle som ligger nära i tiden. Men han är inte illusionslös. Herrera avviker en gång till från den förväntan han byggt upp och distanserar sig från det enkla uppgörelsetemat. Våldet blir inget bärande motiv  … Herrera tecknar suggestivt en värld utan nåd, men kanske inte utan hopp.»
 Magnus Eriksson, Sydsvenskan

Ika Johannesson är kulturjournalist och har bland annat varit verksam på Dagens Nyheter och Sveriges Radio. Johannesson var också chefredaktör på tidningen Sex och var med och startade tidningen Filter. Sedan 2013 arbetar hon på Kulturnyheterna på SVT.

I samarbete med Nilsson Förlag. Tecken som föregår jordens undergång är översatt av Maria Cederroth. 

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

11 maj 2017

Pris

  • Ordinarie:100 kr
  • Stud. från 26 år:80 kr
  • Pensionär:80 kr
  • Ung under 26 år:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Foajé 3, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda