En del av Stockholms stad
Litteratur
Yuri Herrara, Internationell författarscen, 11 maj i Hörsalen. Kulturhuset Stadsteatern 2017
Foto: Jaume Llahona

Arkiverat evenemang:

Yuri Herrera (Mexiko)

I samtal med Ika Johannesson (SVT)


11 maj 2017 19:30
Foajé 3


Yuri Herreras genombrott som författare kom 2009 med romanen Señales que precederán al fin del mundo (Tecken som föregår jordens undergång), hans första roman som översattes till engelska. Romanen blev väl mottagen av både recensenter och läsare, och belönades med flera priser, bland annat The Guardians Best Fiction och NBC News ten great latino books.

Yuri Herrera samtalar på engelska med kulturjournalisten Ika Johannesson.

Yuri Herrera föddes i Actopan, Mexiko, 1970. Han studerade statsvetenskap i El Paso och tog senare en doktorsexamen i litteratur vid Berkeleyuniversitetet i Kalifornien. För närvarande undervisar han vid Tulaneuniversitetet i New Orleans.

I Tecken som föregår jordens undergång utforskar Herrera de översättningar människor gör i sitt sinne och språk när de flyttar från ett land till ett annat – särskilt i de situationer där det inte finns en återvändo. I detta gränsland rör sig Makina, som har fått lära sig hur man som ung kvinna överlever i en tuff machokultur. I telefonväxeln i sin mexikanska hemby förmedlar hon inte bara samtal utan även meddelanden mellan olika grupper i den undre världen. En dag får hon uppdraget att ta sig över gränsen till USA. Dels för att överlämna ett brev till sin bror, dels för att leverera ett mystiskt litet paket inslaget i ett gyllene tygstycke. Resan innebär en mängd prövningar och utmaningar. För Makina blir det inte bara en färd från ett land till ett annat, utan även en inre resa som förändrar hennes liv. När hon slutligen möter sin bror inser hon att ingenting kan bli som det en gång var. Och att återvända hem ter sig alltmer omöjligt.

Till våren utkommer romanen La transmigración de los cuerpos (Kropparnas själavandring) i svensk översättning.  

Ika Johannesson är kulturjournalist och har bland annat varit verksam på Dagens Nyheter och Sveriges Radio. Johannesson var också chefredaktör på tidningen Sex och var med och startade tidningen Filter. Sedan 2013 arbetar hon på Kulturnyheterna på SVT.

I samarbete med Nilsson Förlag. Tecken som föregår jordens undergång är översatt av Maria Cederroth. 

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

1:15 h, ingen paus

Pris

  • Ordinarie:100 kr
  • Stud. från 26 år:80 kr
  • Pensionär:80 kr
  • Ung under 26 år:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Foajé 3, Internationell författarscen

2017-05-11
torsdag
19:30
103 Platser kvar
BOKA / KÖP