En del av Stockholms stad
Litteratur

Arkiverat evenemang:

NGUGI WA THIONG’O


6 november 2017 19:30
Hörsalen


Ett av de största namnen inom litteraturen idag, den ständigt Nobelpristippade Ngugi wa Thiong’o återvänder till Internationell författarscen.

Ngugi wa Thiong’o har genom sitt skrivande skildrat ett Kenya sargat av kolonialismen, men också byggandet av en ny postkolonial identitet. Han har levt i exil sedan 1982 och bor numera i Kalifornien, USA, där han innehar en professur och är chef för International Center for Writing and Translating.

Samtalet i Hörsalen fokuserar på nyutkomna Se Afrika (Volante förlag, originaltitel Secure the Base: Making Africa Visible in the Globe) som innehåller Ngugi wa Thiong’os uppmärksammade och omtalade essäer.

I mer än sextio år har Ngugi wa Thiong’o skildrat frågorna, utmaningarna, historierna och framtiden för människor på den afrikanska kontinenten, med fokus på folket i hans hemland Kenya. Han berättar om det koloniala våldet, om de politiska oroligheterna efter att kolonialmakterna dragit sig tillbaka, om kampen för frihet och att fängslas för den och om längtan efter ekonomisk jämlikhet efter åratal av ojämlikhet. Med en röst präglad av både hopp och besvikelse ifrågasätter han den roll som språket har att spela både i organiseringen av maktstrukturer och i uttrycket av det egna jaget.

Wa Thiong’os skönlitterära verk är välkända, men hans sakprosa har inte varit lika uppmärksammad. Se Afrika är den första samlingen och består av olika texter skrivna under tre decennier. Den här boken täcker in ett stort antal ämnen såsom den intellektuelles roll, vilken inverkan Asien har på Afrika, arbete och politisk oro i en tid präglad av kapitalism och hur slaveriets arv ser ut. I en tid där Afrika tar en stor plats i diskussionen om globalisering är Se Afrika obligatorisk läsning.

I samarbete med Volante förlag. Se Afrika är översatt av Pär Svensson.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Pris

  • Ordinarie:130 kr
  • Stud. från 26 år:100 kr
  • Pensionär:100 kr
  • Ung under 26 år:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

2017-11-06
måndag
19:30
162 Platser kvar
BOKA / KÖP