×
En del av Stockholms stad
Konst/Design
Tauba Katzenstein
Tauba Katzenstein
Foto: Mikael Jansson

Arkiverat evenemang:

Witnesses


18 oktober - 16 december 2018
Galleri 5 • Fri Entré


I avskalade, svartvita bilder träder nu den sista generationen, som upplevde Förintelsen, fram som levande vittnen till Nazitysklands utrotningspolitik. Några av dem har berättat sin historia tidigare. En del av dem har inte ens berättat för sina egna barn. Förrän nu.

I ett omfattande projekt har fotografen Mikael Jansson under otaligt många resor genom Sverige, träffat, porträtterat och samlat in starka vittnesmål från upp emot hundra svenska överlevande från Förintelsen. I höst utmynnar en unik porträttserie i utställningen Witnesses.

– Det är väldigt viktigt att just aldrig sluta att berätta de här historierna, säger Mikael Jansson.

– Att ta själva bilderna är ju ganska likt andra fotograferingar jag gjort, men alla möten och historier har varit så oerhört starka och gripande att jag stundtals inte kunnat plåta. Jag har träffat fantastiska människor.

Utställningen kureras av Daniel Birnbaum, överintendent på Moderna Museet och kommer att visas på Kulturhuset Stadsteatern från 18 oktober–16 december 2018, med fri entré.

27 januari 2018 tilldelades Mikael Jansson ett stipendium från Michael Bindefeldts stiftelse till minne av Förintelsen.

Utställningen produceras av Kulturhuset Stadsteatern.

Tauba Katzenstein har överlevt getto, förintelseläger och slavarbete. I sitt Sommar vill hon berätta om sin mormor och sin mamma så att de blir ihågkomna.


Öppettider

Måndag: 15–18
Tisdag–fredag: 11–18
Lördag–söndag: 11–17