×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Global utmaning

Arkiverat evenemang:

Vem bryr sig om framtiden?

Global Utmaning


onsdag 26 september 2018
Foajé 3 • Fri Entré


Vem tar egentligen ansvar för framtiden?
Finns det några vuxna i rummet - eller är det alldeles för få unga?

Förra året sa klimatforskaren Johan Rockström att vi har högst tre år på oss att vända utsläppskurvan och minska risken för allvarliga klimateffekter. Utsläppen har sedan dess fortsatt att öka och nu återstår mindre än två år för att kunna göra det som fordras. Fram till valdagen skolstrejkade 15 åriga Greta Thunberg för att få makthavare att reagera på att tiden för att lösa klimatutmaningen nu håller på att rinna ut. Har vi historiens mest handlingsförlamade makthavare? Eller kommer de att fokusera på klimatet över parti- och nationsgränser? 

I efterdyningarna av ett riksdagsval med avgörande betydelse för klimatet är nu behovet av politiskt ansvarstagande stort. Besluten som fattas eller uteblir under det kommande året är avgörande för att minska risken för allvarliga klimateffekter. Hur säkerställer vi att dagens beslutfattare drar nytta och lär av ungas engagemang för framtiden? 

onsdagen 26 september kl 17.00–19.00
Foajé 3, Kulturhuset Stadsteatern
Fri entré

Välkommen till ett samtal som förklarar effekterna av klimatförändringarna och ger rum åt unga som försöker påverka vuxnas personliga och politiska ansvarstagande för klimatet och framtiden. Tillsammans med unga påverkare, politiker och forskare undersöker vi hur man politiskt kan åstadkomma tillräckligt effektiva åtgärder innan det är för sent. Vid eventet medverkar även 12 Climate reality Leaders som ska ta stafettpinnen vidare.

Detta event organiseras i samarbete med Climate Reality Europe - Team Sweden.

MEDVERKANDE:

Greta Thunberg, 15 år klimat- och framtidsaktivist
Agnes Carlmark, 16 år Climate Reality Leader
Zeinab Ismail Adem, 20 år WWF Sweden Youth
Tove Ahlström, VD, Tankesmedjan Global Utmaning och Climate Reality Leader
Staffan Laestadius, professor emeritus KTH och styrelseledamot Global Utmaning
Åsa Westlund, Riksdagsledamot Socialdemokraterna och ordförande i miljö- och jordbruksutskottet (tbc)
Pär Holmgren, Meterolog och Naturskadespecial
Rickard Nordin, Riksdagsledamot och energi- och klimatpolitisk talesperson Centerpartiet.


Välkommen till det femtonde samtalet i Global Utmanings och Kulturhuset Stadsteaterns serie om framtidsfrågor. Under ledning av Birgitta Englin, senior rådgivare på tankesmedjan Global Utmaning, och med hjälp av en rad framstående experter undersöker vi lösningar på globala och komplexa samhällsfrågor.

Forum/DebattFri entré