×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Västsahara

Arkiverat evenemang:

Free Speech Festival: 13 november


Studion, Hörsalen, Foajé 3 • Fri Entré


FLER PROGRAMPUNKTER TILLKOMMER

17:00 – 17:20 (Studion) Invigning Free Speech Festival
Oförglömliga perfomancepoeten Zurab Rtveliashvili och poeten Sahar Mousa från Gaza, Stockholms fristadsförfattare, genomför ett omskakande framträdande, garanterat fritt från censur.(Zurab Rtvieliashvili och Sahar Mousa. Foto: Ekaterina Sisfontes/Matilda Rahm)

17:30 – 18:45 (Hörsalen) Att säkra yttrandefriheten globalt
Förutsättningarna för att höja sin röst ostraffat ser olika ut i olika länder världen över. Samtidigt har internet skapat möjlighet till en global arena, där personliga data kan köpas och säljas, men även där vittnesmål om övergrepp mot mänskliga rättigheter kan nå långt utanför ländernas gränser. Vilken roll har internationella samfund, politiker och civilsamhället när det gäller att försvara det fria ordet framöver? Medverkande: Mats Djurberg, Generalsekreterare på Svenska Unescorådet, Tasneem Khalil, svensk-bangladeshisk journalist och redaktör Elisabeth Dyvik, ICORN Programme Director. Moderator: Kerstin Brunnberg journalist, tidigare styrelseordförande i Statens Kulturråd och VD för Sveriges Radio.

18:45 – 19:15 (Foajé 3) Västsahara Inifrån
Foton från boken Västsahara Inifrån visas i Foajé 3.  Det är en berättelse om Afrikas sista koloni – 40 år av dammig väntan och en bortglömd kamp för självständighet. Det är också en berättelse om stormaktsspel, svek och en svensk utrikespolitik som ger eko över Saharas sanddyner. Journalisten Anna Roxvall och fotografen Johan Persson har rest genom kvävande flyktingläger, ockuperat land och ekande FN-korridorer. Tillsammans söker de svaret på vad det är som gör att ett helt folk gång på gång offras för realpolitiken – och vad som återstår för människorna det berör när den sista diplomatiska dörren stängs. Välkommen till ett fördjupande samtal om boken och deras resa. Moderator presenteras inom kort. 


(Pressbild Västsahara Inifrån. Foto: Johan Persson)

19:00 – 20:15 (Hörsalen) Artificiell Intelligens, logaritmer, övervakning och nya demokratiska plattformar
En diskussion om hur teknologi och yttrandefrihet förhåller sig till varandra. I ett slag kan sociala medier förvandlas till en gigantisk övervakningsmaskin, där vi själva gladeligen laddat upp allt om oss själva. I nästa sekund startas en folkrörelse för mänskliga rättigheter där, som kan runda de etablerade kanalerna och förändra ett samhälle i grunden. Du kan komma åt fakta och vittnesmål som genom ett öppet fönster mot världen, uttrycka dina åsikter och få massor med följare. Samtidigt finns där utsattheten i att själv bli utpekad och trakasserad i hatstormar, antingen spontana eller orkestrerade av olika aktörer. Nu är regleringar av ”det fria internet” ett faktum, röster höjs om att de globala företagen som dominerar internet måste ta sitt ansvar. Finns det en väg framåt för ett fritt och säkert sätt att använda teknologi, går det att bygga in mänskliga rättigheter i den gigantiska infrastruktur för information som internet utgör? Medverkande: Marcin de Kaminski, programme director Civil Rights defenders, Supriti Dhar, journalist, fristadsförfattare i Norrköping och grundare/redaktör för bloggen Women Chapter, Bangladesh. Fler deltagare tillkommer.

19:30 – 21:30 (Hörsalen) Film & samtal: Speed sisters
Denna dokumentär tar oss till Palestina, och följer det första kvinnliga racinglaget på Västbanken. Det här är dels ett porträtt av en spretig, explosiv grupp kvinnor med stor passion för racing, självständighet och frihet. Dels ett djupt och insiktsfullt porträtt av livet  och realiteten i skuggan av Israels ockupation i Palestina. Efter visningen av filmen samtalar Lucia Ardovini, forskare på Utrikespolitiska Institutets mellanösternprogram och Sahar Mousa, palestinsk poet och redaktör från Gaza, fristadsförfattare i Stockholm. Samtalsledare Cherine Hussein, centrum för mellanösternstudier Lunds universitet.