×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
PI-samtal: Huliganer och gentlemän. Forum/Debatt 2017.

Arkiverat evenemang:

PI-samtal: Huliganer och gentlemän

Om maskulinitet, våld och sport


Foajé 3


Det klassiska mansidealet står i kollisionskurs med mer moderna föreställningar om ”den jämställda mannen”. Män i grupp pekas ut som ett dåligt fenomen, och sportarenorna fylls av vrål. Feminismen har vunnit framsteg och samhällets syn på jämställdhet förändrats i grunden. Vad innebär det för männen idag? 

Välkommen till ett samtal om normer och könsroller, där vi diskuterar hur föreställningar om män och maskulinitet konstrueras, och belyser hur historiska, sociala och kulturella faktorer har påverkat uttrycket av det ”typiskt” manliga. Sporten, kultursidorna och forskningen har alla sin roll att spela.

Gäster:

Isobel Hadley-Kamptz, journalist och författare. Hennes senaste bok Om sport och våld behandlar kopplingen mellan idrott och våld och maskulinitet.

Stephan Mendel-Enk, journalist och författare. Boken Med uppenbar känsla för stil kom 2004 och handlar om manlighet, om hur våld och frustrationen hänger ihop med den bild av manlighet som unga män formas till.

Marcus Priftis, författare och skribent. 2014 publicerade han boken Det otäcka könet, där han analyserar manlighetens myter, mekanismer och motsättningar. 

PI-samtalen är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, Kungl. Vetenskapskademien och Fri Tanke förlag.

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

1:00 h, ingen paus

Premiär

25 april 2017

Pris

  • Ordinarie:60 kr
  • Pensionär:40 kr
  • Ung under 26 år:40 kr
  • Studerande:40 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Forum/Debatt, Foajé 3

Just nu inga föreställningar inlagda