×
En del av Stockholms stad
Film
Stieg Larsson

Arkiverat evenemang:

Mannen som lekte med elden

Film & samtal


Klarabiografen


Söndag 23 september visar Klarabiografen en förhandsvisning av dokumentären om Stieg Larsson – Mannen som lekte med elden. Efter visningen samtalar journalisten Kerstin Brunnberg med författaren och kritikerna Hynek Pallas och Expos Daniel Poohl. Samtalet utgår från filmen och handlar om Stieg Larssons gärning, grundandet av Expo, om rasismens uttryck då och nu, samt om den högerextrema rörelsens frammarsch i dagens Sverige och Europa. 

I Mannen som lekte med elden presenteras för första gången verkligheten bakom ett av vår tids största litterära fenomen, Millennium. För även om historien om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander varit kända världen över så har fattaren Stieg Larssons fascinerande och dramatiska liv varit okänt för många, fram tills nu. Med unik tillgång till hans privata arkiv och intervjuer med personer i Stiegs närhet som nu träder fram offentligt för första gången, får vi lära känna Sveriges kanske mest mytomspunna författare på ett helt nytt sätt. 

Dokumentären är en spännande, upprörande och alarmerande skildring av Sverige från 1960-talet fram till idag. Det är också en gripande berättelse om en man som kämpade hårt för det han trodde på. Stiegs arbete med att kartlägga den svenska högerextremismen kan närmast beskrivas som en besatthet och präglade hans liv ända från tonåren i Umeå fram till hans död 2004. Ett arbete som under perioder gjorde honom till en av de mest hotade och förföljda personerna i Sverige. 

- Jag blev oerhört fascinerad av Stiegs liv och hans kamp för ett öppet demokratiskt samhälle. Han var ju en pionjär i att kartlägga och avslöja antidemokratiska rörelser och att skildra den sidan av Stieg kändes otroligt viktigt och spän­nande, säger Henrik Georgsson, regissör. 

Samtidigt som filmen är ett porträtt av en fascinerande och målmedveten person är den också en skildring av de mörka sidorna av Sverige som Stieg kartlade. En berättelse om Sverige under 1900-talet som är högaktuell i skenet av dagens politiska läge. 

 

Om filmen:

Titel: Mannen som lekte med elden
Genre: Dokumentär
Regi: Henrik Georgsson
Längd: 1 timme, 35 minuter
Språk: Svenska

Information

Scen

Klarabiografen

Premiär

23 september 2018

Pris

  • Ordinarie:120 kr
  • Pensionär:96 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Film

Just nu inga föreställningar inlagda